Tłuszcze w diecie sportowca

Tłuszcze w diecie sportowca

Tłuszcze są tymi składnikami odżywczymi, które dostarczają organizmowi największą porcję kalorii. Wielu sportowców chce znacznie ograniczyć ich spożycie, szczególnie przy etapie redukcji tkanki tłuszczowej. Czy to słuszne postępowanie?
Ograniczając w diecie produkty zawierające tłuszcze, należy zachować daleko posuniętą ostrożność. Z racji swojej kaloryczności, tłuszcze są uważane za przyczynę otyłości, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Nie można jednak zapominać, że są również świetnym źródłem energii, której sportowcy potrzebują naprawdę wiele. Eliminując tłuszcze z diety, odcinamy także dopływ dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie może sam wytworzyć.
Warto więc zachować rozsądek i pamiętać, że lipidy są bardzo ważnym składnikiem dla kondycji organizmu. Należy zastępować niezdrowe tłuszcze zwierzęce bardziej zdrowymi nienasyconymi tłuszczami roślinnymi. Poleca się oliwy tłoczone na zimno, oleje z pestek winogron czy lniany.
Nie można wyeliminować tłuszczu z diety, gdyż skutkuje to niedoborami i pogorszeniem zdrowia i kondycji.

Share