Sód w diecie sportowca
- 239 Views
- Redaktor aikido-undo.pl
- 19 maja 2019
- Kompendium wiedzy o sporcie
Sód to pierwiastek, który powszechnie występuje w spożywanych przez nas produktach spożywczych. Jego najpopularniejszą formą jest oczywiście sól kuchenna, której spożywanie powinniśmy ograniczać. Sód jednak stanowi ważny pierwiastek, szczególnie w codziennej diecie sportowców – ze względu na wysiłek fizyczny oraz silne pocenie się sód zostaje wydalany z organizmu, a jego niedobory mogą zakłócać funkcjonowanie układów wewnętrznych. Sód, poza solą, występuje przede wszystkim w napojach, wędlinach, serach, konserwach, warzywach. Jaką rolę w naszym organizmie odgrywa sód? Przede wszystkim jest odpowiedzialny za regulację wszelkich płynów ustrojowych w organizmie. Dla sportowców jest podwójnie ważny – jego obecność pozwala lepiej przyswajać wodę, jak również zatrzymywać ja w organizmie. Nadmiary i niedobory będą silnie widoczne na podstawie ilości płynów w ciele oraz na podstawie wagi. Odpowiednia ilość sodu pozwala na skuteczny transport aminokwasów oraz węglowodanów do wszystkich tkanek ciała.

- 12 stycznia 2021
Jabłecznik najlepsze przepisy
- 9 października 2020
Ćwiczenia deska
- 7 sierpnia 2020
Street workout co to jest ?
- 24 czerwca 2020
Jabłecznik najlepsze przepisy
Ćwiczenia deska
Street workout co to jest ?
Jak odnieść sukces w sporcie ?
Jak ćwiczyć na masę skutecznie ?
Dlaczego warto zjeść banana przed treningiem ?
Trening na lędźwia
Brak czasu na ćwiczenia największy problem