Makaron dobry dla sportowca

Makaron dobry dla sportowca

Węglowodany są najlepszym źródłem energii dla każdego organizmu. Wiadomo też, ze wydolność sportowca zależy w dużej mierze od jego zasobów energetycznych. Dlatego sportowcy muszą w swoim pożywieniu uwzględnić także węglowodany. Dobra dieta sportowa ma być tak ustawiona, aby przyswojone składniki zmieniły się w łatwo dostępną energię, magazynowaną jako glikogen. Właśnie węglowodany są tym składnikiem, który najlepiej wypełnia to zadanie. Zawodnik powinien zjadać węglowodany przede wszystkim w postaci produktów zbożowych – pieczywa, kasz, makaronów i różnych płatków. Ryż, ziemniaki, owoce, także suszone, rośliny strączkowe też powinny znaleźć w sportowej właściwie skonstruowanej diecie. Ilość poszczególnych składników będzie zależała od rodzaju uprawianego sportu i wielkości wysiłku fizycznego, ale węglowodanów nie powinno być mniej niż 50%. Nie powinno być zbyt dużo prostych węglowodanów, bo to sprzyja nadwadze i otyłości. Raczej wybierajmy węglowodany złożone, które świetnym źródłem jest m.im. makaron.

Share